Milyen típusú gyógyszer a Vasculitis?A Vasculitis egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet tévesen az ereket idegen betolakodónak látja, és megtámadja őket, gyulladást okozva és az erek szűküléséhez vezet. Vasculitis fordulhat elő önmagában, vagy lehet a jellemző egy reumás betegség, mint a rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus (SLE; lupus) vagy szisztémás sclerosis. Súlyos esetekben a betegek is kialakulhat szervkárosodás vagy halál. Évente körülbelül 100.000 Amerikai kerül kórházba vasculitis miatt. A Vasculitis minden korosztályra, fajra és nemre hatással lehet.

Sok fajta vasculitis. Az érintett erek mérete szerint vannak osztályozva.

Nagy hajó. Polymyalgia reumás, Takayasu arteritis, temporális arteritis (és óriás sejt arteritis)
Közepes edény. Buerger-betegség, cutan vasculitis, Kawasaki-betegség, polyarteritis nodosa
Kis edény. Behçet-szindróma, Churg-Strauss-szindróma, cutan vasculitis, Henoch-Schönlein purpura, mikroszkopikus poliangiitis, polyangiitis Granulomatosis (GPA), Golfer vasculitis, cryoglobulinemia

Vasculitis Okai

Vasculitis akkor fordul elő, ha az immunrendszer véletlenül megtámadja az ereket. Hogy mi okozza ezt, azt nem teljesen értem. Néha egy autoimmun betegség vasculitist vált ki. Autoimmun betegségek akkor fordulnak elő, ha az immunrendszer olyan antitesteket (fehérjéket) termel, amelyek megtámadják és károsítják a szervezet saját szöveteit vagy sejtjeit.

Vasculitis Tünetek

A vasculitis jelei és tünetei eltérőek. A vasculitis típusától, az érintett szervektől és az állapot súlyosságától függnek. Néhány embernek lehet néhány jele és tünete. Mások nagyon betegek lehetnek. Néha a tünetek lassan, hónapokig alakulnak ki. Máskor a jelek és tünetek gyorsan kezdődnek, napok vagy hetek alatt. (http://otszonline.hu/betegtajekoztato/cikk/ergyulladas_vaszkulitisz)

Szisztémás vagy alkotmányos tünetek azok, amelyek hatással vannak a szervezet általános módon. A vasculitis gyakori szisztémás tünetei:

 • Láz
 • Étvágytalanság
 • Fogyás
 • Fáradtság
 • Általános fájdalom és fájdalom
 • A Vasculitis bizonyos szervekre és szervrendszerekre is hatással lehet, ami számos jelet és tünetet okoz.

Bőr. Lila vagy piros foltok vagy dudorok; klaszterek kis pontok, folt, zúzódások, vagy csalánkiütés; viszketés
Joint. Fájdalom vagy ízületi gyulladás egy vagy több ízületben
Tüdő. Légszomj; vérköhögés
Gyomor-bélrendszer. Sebek a szájban; gyomorfájdalom; súlyos esetekben, elzáródás a vér áramlását a belek, hogy okozhat gyengülő vagy a belek megrepedése (https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/gyomor-bel-perforacio/254)
Orrüregek, orr, torok és fülek. Sinus vagy krónikus középfül fertőzések; sebek az orrban; egyes esetekben, hallásvesztés
Szemek. Vörös, viszkető, égő szemek; fényérzékenység; homályos látás; ritkán, vakság
Agy. Fejfájás; tisztán gondolkodási problémák; a mentális funkció megváltozása; stroke-szerű tünetek, mint például izomgyengeség és bénulás
Idegesség. Zsibbadás, bizsergés és gyengeség a test különböző részein; az érzés vagy az erő elvesztése a kézben és a lábban; fájdalom a karokban és a lábakban

Vasculitis Diagnózis

A vasculitist jelek és tünetek, kórtörténet, fizikai vizsgálat és teszteredmények alapján állapítják meg.

Laboratóriumi vizsgálatok. A vér - és vizeletvizsgálat kimutathatja, hogy bizonyos vérsejtek és antitestek (fehérjék) kóros szintje van-e a vérben.

Biopszia (https://hu.wikipedia.org/wiki/Biopszia). Ez gyakran a legjobb módja annak, hogy egy szilárd diagnózis vasculitis. A biopszia során az orvos vesz egy kis mintát az érintett ér vagy szerv, hogy tanulmányozza mikroszkóp alatt, keresi a gyulladásra vagy szövetkárosodásra utaló jeleket.
Az egyéb lehetséges vizsgálatok és vizsgálatok, amelyeket az orvos végezhet, a tünetektől függnek, és tartalmazhatnak:

 • Vérnyomás mérés
 • Vizeletvizsgálat
 • EKG
 • Echokardiográfia
 • Mellkasröntgen
 • Tüdőfunkciós vizsgálatok
 • Hasi ultrahang
 • Komputertomográfia vizsgálat
 • Mágneses rezonancia képalkotás
 • Angiográfia

Vasculitis Kezelés

A vasculitis kezelése a vasculitis típusától függ, mely szerveket érinti, és az állapot súlyosságától. A fő cél a vasculitis kezelésére, hogy csökkentse a gyulladás az érintett erek. Súlyos vasculitisben szenvedő személyek vényköteles gyógyszerekkel kezelendők. Enyhe vasculitisben szenvedő betegeknél enyhébb gyógyszer, pl. acetaminofen, aszpirin, ibuprofen vagy naproxen enyhítésére lehet számítani.

A vasculitis kezelésére használt gyakori vényköteles gyógyszerek közé tartoznak a kortikoszteroidok és a betegséget befolyásoló reumaellenes szerek (dmards). A kortikoszteroidok csökkentik az erek gyulladását. Példák: prednizon, prednizolon és metilprednizolon. Az orvosok DMARD-ot írhatnak fel, ha a vasculitis súlyos, vagy ha a kortikoszteroidok nem működnek jól. Ezek a gyógyszerek megölik a gyulladást okozó sejteket. Példák: azatioprin, metotrexát és ciklofoszfamid.

Vasculitis Önellátás

Az önirányítás magában foglalja az orvosok és más egészségügyi szolgáltatók által előírt kezelés megértését és követését. Fontos továbbá az életmód megválasztása, valamint a reumás vagy autoimmun betegség, mint a vasculitis fizikai és érzelmi hatásainak kezelése. Az önmenedzsment magában foglalja a mindennapos döntéseket, hogy jól éljenek és egészségesek maradjanak.

 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?