AKUT BAKTERIÁLIS PROSTATITIS


Az akut bakteriális prostatitis (ABP- magyaregeszseg.eu/gy%C3%B3gyszerek-a-prosztata.html) a húgyúti fertőzés altípusának tekinthető. Két fő etiológiát javasoltak. Az első a fertőzött vizelet visszaáramlása a mirigyes prosztata szövetbe az ejakulációs és prosztata csatornákon keresztül. A második a meatus okozta húgyúti fertőzés, különösen szexuális közösülés során.1 a kiváltó organizmusok elsősorban gram-negatív, coliform baktériumok. A leggyakrabban talált organizmus az Escherichia coli. Más, gyakran előforduló fajok közé tartozik a Klebsiella, a Proteus, az Enterococcus és a Pseudomonas. Alkalmanként a tenyészetek Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Chlamydia vagy anaerobok, például Bakteriódafajok nőnek.

Mivel a prosztata akut fertőzése gyakran társul a fertőzés más részein a húgyúti, a betegek lehetnek megállapítások konzisztens cystitis vagy pyelonephritis. ABP-ben szenvedő betegeknél előfordulhat láz, hidegrázás, deréktáji fájdalom, perineális vagy ejakulációs fájdalom, dysuria, húgyúti gyakoriság, sürgősség, myalgiák és különböző fokú elzáródás.

Általában a prosztata érzékeny, és lehet meleg, duzzadt, kemény és szabálytalan. A standard ajánlás, hogy elkerüljék az erőteljes digitális vizsgálat a prosztata, mert, elméletileg, hogy indukálhat vagy rontja bakterémia.

Bár nincs vizsgálat akut bakteriális prostatitis diagnosztikája, a fertőző szervezet gyakran azonosítható a vizelet tenyésztésével.13 kezdetben az antibiotikum kiválasztás empirikus, de a kezelés módosítható, ha a kórokozó érzékenység rendelkezésre áll. A betegek jól reagálnak a legtöbb antibiotikum, bár sok kereszt a vér-prosztata barrier rosszul. Az ABP által okozott gyulladás valóban lehetővé teheti az antibiotikumok jobb penetrációját a szervbe.

Nehéz értelmezni a bakteriális prostatitis elleni antibiotikum-kezelésen végzett néhány kontrollált klinikai vizsgálatot, mivel az eset meghatározása gyenge, az alacsony nyomonkövetési arány és a kis számban fordult elő. Az antibiotikum penetráció állatkísérletekben végzett esettanulmányai és laboratóriumi vizsgálatai alapján a standard ajánlások általában a tetraciklin, a trimetoprim-szulfametoxazol (TMP-SMX [Bactrim, Septra]) vagy a kinolon alkalmazását foglalják magukban. A szexuális úton terjedő betegségek fokozott kockázatának kitett férfiak számára előnyös lehet A Chlamydia-fertőzésre is kiterjedő gyógyszerek alkalmazása. A leggyakrabban javasolt kezelési módokat a 3. táblázat sorolja fel. Egyéb gyógyszerek, amelyek jelölt kezelésére prostatitis: karbenicillin (Miosztát - https://hu.wikipedia.org/wiki/Meticillin), cefazolin (Ancef), cefalexin (Keflex), cefradin (Velosef - www.rxwiki.com/cefradine- angol) és minociklin (Minocin).

 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?