Egészségügyi ellátás Magyarországon


Magyarország az állami tulajdonban lévő Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (Magyar: Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)) által szervezett adófinanszírozású egyetemes egészségügyi rendszerrel rendelkezik. Az OECD szerint a teljes népesség 100% - át egyetemes egészségbiztosítás fedezi, amely teljesen ingyenes a gyermekek (minden 16 év alatti személy), anyák vagy apák számára, akiknek gyermeke van, diákok, nyugdíjasok (mindenki felett 62), alacsony jövedelemmel rendelkező emberek, fogyatékkal élők (beleértve a fizikai és mentális zavarokat), papok és egyéb egyházi alkalmazottak számára. Magyarországon az egészség gyorsan növekvő várható élettartammal jellemezhető (férfiak esetében 7,48 év, nők esetében 4,92 év 1993 és 2013 között) és nagyon alacsony csecsemőhalandósági aránnyal (4,6 / 1000 élő születés 2014-ben). Az OECD szerint Magyarország GDP-jének 7,8% - át egészségügyre költötte 2012-ben. Az összes egészségügyi kiadás összesen 1688 volt.7 US$ egy főre 2011-ben, 1,098.3 US$ governmental-fund (65%) and 590.4 US$ private-fund (35%).

Az orvosok fizetése a legalacsonyabb az OECD-országok közül. A háziorvosok az átlagbér 1,4-szeresét kapják, a kórházi szakemberek pedig 1,6-szor.

Nagy jövedelmű nemzetként Magyarország viszonylag fejlett egészségügyi infrastruktúrával rendelkezik. Az Országos Mentőszolgálat mentőautói (OMSZ, "Nemzeti Mentőszolgálat") legkésőbb 15 perc alatt elérik az egész országot. 2013-ban az OMSZ 20 új mentőállomást épített, 60 másikat pedig 200 új mentőautó megvásárlásával újított meg.

A légi mentőszolgálat 2009-ben zárult le a Szentes Air ambulance station nagy megnyitásával. A légimentők bázisai (Budaörs, Balatonfüred, Sármellék, Pécs, Szentes, Debrecen, Miskolc területén) az egész országot lefedik. A helikopterek az ország területének 85% - át legkésőbb 15 percen belül elérhetik. Minden országos és megyei kórház rendelkezik heliporttal, beleértve a Budapesti, Pécsi, Szegedi és Debreceni szakosított és legprofibb egyetemi klinikákat, sürgősségi központokat.

Magyarország az orvosi turizmus egyik fő úti célja Európában. Az ország a fogturizmus élén áll, részesedése Európában 42%, világszerte 21%. Az első orvosi turisták németek és osztrákok voltak az 1980-as években, akik olcsó és kiváló minőségű fogász szolgáltatásokat kerestek. A kommunizmus hanyatlása óta az orvosi turizmus egy feltörekvő vállalkozás, 60.000-70,000 ember látogatja Magyarországot fogászati kezelésekre minden évben, így 65-70 milliárd forint (~325-350 millió $) bevétel csak a fogászati ágazatban. Az orvosi kezelések költsége az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és a skandináv országokban felmerülő költségek 40-70% - a. A legnépszerűbb orvosi kezelések a fogászat, a kozmetikai sebészet, az ortopédiai műtét, a szív rehabilitáció, a termékenység kezelése, a bőrgyógyászat, az öregedés elleni kezelés, az elhízás kezelése, a függőségi programok és a szemműtét. A plasztikai sebészet is kulcsfontosságú ágazat. Az ügyfelek 30% - a külföldről származik. 40-80% - ot spórolhatnak az orvosi költségeken. Magyarország számos gyógyfürdőnek ad otthont[20] (Hévíz-tó, Széchenyi Gyógyfürdő stb.), spa turizmus néha kombinálva más kezelések.

 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?